آموزش نگارگری پرتره چهره به صورت حرفهای
آیا تا به حال تمایل داشته اید یک هنرمند حرفهای در نگارگری پرتره چهره شوید؟ آیا میخواهید توانایی خلق اثری زیبا و بازتابگر شخصیت و جزئیات جالب چهره را در آثار خود داشته باشید؟ آموزش نگارگری پرتره چهره، شما را به دنیای فراوانی از خلاقیت و ارتباط با افراد از طریق هنر و ذهنیت هنری هدایت میکند.
نگارگری پرتره چهره، هنری چالشبرانگیز است که نیازمند تمرکز و حوصله است. اما در عوض، به شما این امکان را میدهد تا توانایی خلق اثری ماندگار و الهام بخش را در دستان خود داشته باشید. آموزش نگارگری پرتره چهره به شما مهارتهای لازم برای تشخیص و بازتاب صحیح نور، رنگ، سایه و جزئیات چهره را آموزش میدهد. همچنین، درک عمیقی از تناسب اجزای چهره و نحوه بیان شخصیت در آثار هنری را به شما می آموزد.
آموزش نگارگری پرتره چهره نه تنها یک شغل خلاقانه و مسالهبرانگیز است، بلکه این هنر به شما فرصتی را میدهد تا ارتباطی عمیق با مخاطبان خود برقرار کنید و احساسات و افکار خود را از طریق آثار هنری خود بازتاب دهید. پرتره چهره میتواند جادویی باشد که از طریق آن قادر به جذب توجه و ایجاد ارتباط عاطفی با دیگران شوید.
پس اگر علاقهمند به هنر و نگارگری هستید و می خواهید تجربهای جدید و الهامبخش را تجربه کنید، آموزش نگارگری پرتره چهره به شما این فرصت را میدهد تا هم خلاقیت و هم ارتباط با دیگران را تجربه کنید و به یک هنرمند حرفهای در این زمینه تبدیل شوید.
“بیش از 40 دوره آموزش نگارگری با آکادمی رشیدی” : در این مقاله بلند، توضیحات و آموزش هایی راجب به آموزش نگارگری انسان و پرندگان را برای شما هنردوستان شرح دادهایم. جهت مطالعه مقاله کلیک کنید!!!
آموزش نگارگری پرتره چهره
نگارگری نقاشی پرتره شاخهای از نقاشی است که در آن چهره انسان نقاشی می شود، تقریبا هر نقاش برای یکبار هم که شده در طول زندگی حرفهای خود یک نقاشی پرتره کشیده است. این سبک جزء پرکاربردترین و محبوبترین سبک های نقاشی است. پرتره در واقع نمایشی دقیق از یک فرد است که روی صورت و حالات چهره سوژه تمرکز دارد با این حال پرتره به یک تصویر از سر و صورت سوژه ها محدود نمی شود بلکه میتواند تصاویری از تمام بدن سوژه باشد.
پرتره یک هنر بسیار قدیمی است که حداقل قدمت آن به مصر باستان بازمیگردد جایی که از حدود ۵۰۰۰ سال پیش این هنر شکوفا شد و در طی قرون و اعصار یکی از هنرنمایی های بشر این شیوه از نقاشی بوده است.
قبل از اختراع عکاسی یک پرتره نقاشی شده، مجسمه سازی شده یا طراحی شده تنها راه برای ثبت ظاهر کسی بود که به عنوان سوژه انتخاب میشد. اما پرتره ها نه فقط برای ثبت یک تصویر بلکه نشان از قدرت اهمیت، فضیلت، زیبایی یا ثروت شخص مورد نظر بوده است.
درمیان هنرمندان پیشرو مدرن اکثر نقاشی های پرتره تنها به سفارش افراد ترسیم میشد. برای مثال اکثر تصاویر و نقاشی های پیکاسو به عنوان پرتره های هواداران او شناخته می شود، هرچند که اکثر عجیب و غریب به نظر می رسند.
نقاشی پرتره نیز مانند دیگر سبک های هنری در طی دوران مختلف پیشرفت زیادی داشته است و از روش های مختلف می شود آنها را اجرا کرد در واقع همه به یک شکل ترسیم نمی شوند و هر یک مشخصات و ویژگی های متفاوت و مخصوص به خود دارند.
بعد از اختراع عکاسی از آن به عنوان ابزار اصلی در به تصویر کشیدن پرتره استفاده شد و به تدریج جایگزین روش های سنتی پرتره شد.
انواع نگارگری پرتره چهره
پرتره ها از نظر زاویه طرح و ترکیب بندی و اندازه و چیدمان با هم متفاوت و قابل بررسی هستند. اگر از نظر طول و اندازه طرح بخواهیم بررسی کنیم پرتره ها شامل تمام قد، نیم تنه، سه چهارم قد، سبک کیت کت و پرتره سر و شانه می شود.
پرتره تمام قد: در این نقاشی سوژه تمام قد در کادر کار نمایان است و نمای پشت سر سوژه نیز در زمینه ای با ترکیب بندی های که رنگ و تنوع بیشتری نسبت به گونه های دیگر پرتره دارند به تصویر کشیده می شود و اغلب هدف آنها مشخص کردن اهمیت اجتماعی یا خصوصیت های فردی سوژه است.
پرتره تیم تنه: این نوع پرتره که نیم تنه بالایی فرد را نشان می دهد محبوبترین و رایجترین نوع پرتره است که سوژه به حالت نشسته یا ایستاده می تواند باشد. این نوع پرتره شامل به تصویر کشیدن افراد مشهور تا نقاشی چهره یک فرد عادی میباشد، در این نوع طرح معمولا جزییات به زمینه اضافه نمیکنند، و روی حالت نگارگری پرتره چهره تمرکز دارد. از دوره رنسانس این نقاشی بسیار محبوب بوده است.
پرتره کیت کت: این نوع پرتره را می توان زیر مجموعه پرتره های نیم تنه دانست و تنها تفاوت آنها این است که در نقاشی کیت کت باید دست شخص نمایش داده شود، تابلو مونا لیزا اثر لئوناردو داوینچی نمونه بی نظیری از این نوع نقاشی است.
پرتره سه چهارم قد: شامل تصویر فرد تا زانو است و می شود گفت تلفیقی از تمام قد و نیم تنه هستند، اما محبوبیت کمتری دارند و کمتر رایج بوده اند.
از دیگر دسته بندی های پرتره ها می توان به دسته بندی بر اساس تعداد سوژه که شامل پرتره تکی، دونفره، خودنگاره(سلفی) و گروهی و دسته بندی بر اساس حالت سر سوژه که شامل حالت تمام رخ نیم رخ یا سه رخ هستند اشاره کرد. ونسان ونگوک بیشترین نگارگری پرتره چهره را در حالت سه رخ ترسیم کرده است.
نوع دیگر نگارگری پرتره چهره هم وجود دارد که به ترونی یا حالت چهره معروف است که در این نوع احساسات و غرایز افراد در چهره نشان داده می شود و در واقع چهره افراد در هر حالتی از خشم، شادی غم، اعتراض … که باشد به تصویر کشیده می شود.
چهره نگاری (پرتره) در نقاشی ایرانی
چهره نگاری در ایران سابقه دیرینه دارد. در زمان های باستان چهره افراد مهم و پادشاهان در قالب مجسمه و سنگ تراشی به تصویر کشیده می شد که در آثار به جا مانده از شهر ها و سنگ نگاره ها و کتیبه های تاریخی ایران نمونه هایی باشکوه و زیبا از این دست هنرنمایی را می بینیم.
آموزش نگارگری پرتره چهره در نقاشی ایرانی نیز سابقه طولانی دارد.در نقوش و نگاره های دوره های هرات و مغول و صفوی آثار زیادی می بینیم از چهره نگاری های آن دوران در نقاشی ایرانی.
چهره نگاری (پرتره) در نگارگری ایرانی ویژگی های منحصر به فرد دارد. شباهت چهره ها و طراحی یک شکل آنها اولین موردی است که نظر هر مخاطب را به خود جلب می کند. این شباهت و یکنواختی به این دلیل است که نگارگر ایرانی در آن عصر سعی در الگوبرداری کامل از واقعیت نداشته و هرگز شبیه سازی محض انجام نداده است. نگارگر ایرانی به خصوص در دوره مکاتب چندان به دنیای طبیعی و الگوبرداری از شخصیت واقعی نمیپردازد و در دنیای خیالی خویش شخصیت را خلق کرده و آن را زینت می بخشد.
برخلاف سبک نقاشی کلاسیک اروپایی در چهره نگاری ایرانی سایه روشن و حجم پردازی و حالت سه بعدی وجود ندارد و فقط از پرداخت چهره ها برای زیبایی بیشتر و لطافت آن استفاده می شود.
در پرتره ایرانی آناتومی صورت بر روی یک محیط بیضی، شکل میگیرد و تمایز و جایگاه افراد به وسیله کلاه و لباس و محاسن آنها مشخص می شود و تشخیص بین زن و مرد جوان به دلیل ظرافت چهره ها دشوار است. البته این نوع نگارگری پرتره چهره با آن حالت صورت و چشم های کشیده که در چهره نگاری مکاتب می بینیم از زمان مغول ها مرسوم شد و همچنان در دوره های بعد و در آثار هنرمندان مکاتب مختلف ادامه یافت.
از نمونه های چهره نگاری در آثار مکاتب می توان به چهره پردازی های رضا عباسی در دوران صفوی اشاره کرد که به زیبایی ترسیم شده اند، نگارگری پرتره چهره های رضا عباسی اغلب تمام قد یا نشسته هستند و پس زمینه ای که بیشتر آنها طبیعت اطراف سوژه است به تصویر کشیده شده اما با این وجود تاکید هنرمند بیشتر بر چهره لباس، شال و دستار یا محل نشیمن سوژه بوده است.
اما با گذشت زمان در دوران معاصر اصول چهره نگاری و خصوصیات چهره و نوع پرداخت آنها تغییر کرده است که مثلا در دوره استاد حسین بهزاد به وضوح این نوع تغییرات را می بینیم. همچنین در دوره های پس از آن که نگارگران هر یک با سبک و سیاق و سلیقه خویش نوعی از نگارگری پرتره چهره را اجرا کرده اند، نوعی تکامل و نوگرایی را در این هنر اصیل نشان می دهند و در این دوران پرترههایی تصویر شده اند که می توان آنها را واقع گرایانه و ترسیم شده بر اساس شخصیتی خاص قلمداد کرد.
پرداخت یا پرداز در نگارگری پرتره چهره
پرداز شامل نقاط یا خطوط خیلی ریز و متراکم کنار هم می شود که سایه روشن های یکدست و مرتبی را به وجود می آورند و لطافت و چشم نوازی طرح را به تصویر می کشند، دقت و نظم در پرداز از مهمترین اصول چهره نگاری در نقاشی ایرانی است. پردازهای نقطهای، خطی و موجی هر کدام در جای خاص خود کاربرد دارند.
در هنگام پرداز، زدن نقاط با قلمو را از خیلی کمرنگ شروع کرده و به تدریج تیره تر می شوند. این تیره و روشنی به فشار نوک قلمو، تراکم پردازها و رقت و غلظت رنگ بستگی دارد.
در نگارگری پرتره چهره معمولا قسمت های مختلف دست و صورت پرداخت می شود. پردازها یکدست و یکنواخت هستند و در کنار خطوط قلمگیری دست و صورت تیره تر و متراکم تر هستند.
در آثار قدیم برای پردازهای دست و صورت و پا معمولا از رنگ قهوه ای و قرمز و برای موها و ریش و سبیل از رنگ مشکی استفاده می شد، ولی اکنون برای رنگ موها تنوع بیشتری وجود دارد و هنرمندان با سلایق متفاوت موها را با رنگ های زیبایی به تصویر می کشند.
برای رنگ گذاری صورت و دست ها معمولا از رنگ های کرم روشن یا سفید مایل به صورتی ملایم استفاده می شود. بعد از رنگ گذاری صورت و دست ها از جمله پلک ها و بینی و گونه و انگشتان پرداز زده می شوند.
اجرای پرتره با آکریلیک به روش شخصی استاد سمیه رشیدی
در ادامه می پردازیم به بررسی اجرای نگارگری پرتره چهره به سبک شخصی استاد سمیه رشیدی و نکاتی چند در مورد این شیوه.
- در این روش فضاسازی اولیه بر اساس سوژه از قبل طراحی شده یا چهره فرد مورد نظر انجام می گیرد.
- صفر تا صد کار با رنگ اکریلیک است و غالبا از مقوای ماکت سفید استفاده شده و طرح به گونه ای روی ماکت منتقل میشود که تمیز و با ظرافت هرچه تمامتر برای اجرا آماده شود.
- در این شیوه از هیچ رنگی برای زمینهی صورت و دست ها استفاده نشده و تمام جزییات صورت و اجزا آن و پردازها مستقیم روی ماکت بدون رنگ زمینه اجرا می شود، بنابراین در این اجرا باید پرداخت و ساخت و ساز اجزای صورت با دقت زیاد انجام شود و چندان جای آزمون و خطا نیست.
- اجرای خطوط و پردازها با قلموهای ظریف دست ساز یا قلموهای تذهیب انجام می شود.
- در این روش، ابتدا با رنگ قهوهای عمیق اکریلیک رقیق شده، خطوط منتقل شده طرح را کشیده و با همان رنگ اجرای اولیه چشم و ابرو انجام می گیرد. سپس از رنگ مشکی برای پلک و جزییات چشم و از رنگ های دلخواه برای عنبیه استفاده می شود.
- خطوط ابرو کاملا ظریف و در جهت مناسب با حرکت سر و چشم پرداخت شده و در قسمت وسط تیره تر اجرا می شود.
- خطوط لب نیز ابتدا با رنگ قهوه ای کشیده و بعد با رنگ مورد نظر رنگ آمیزی و پرداخت می شود.
- از مهمترین بخش های اجرای نگارگری پرتره چهره در این سبک پرداز چهره است که باید با ظرافت زیاد با رنگ قهوه ای و سپس قرمز ایجاد شوند.
- این پردازها بر اساس سایه پردازی های نگارگری پرتره چهره، در اطراف بینی و لب، پلکها، گونه ها، چانه، اطراف گوش و گردن اجرا می شوند. پردازها از تجمع نقاط و یا خطوط بسیار ظریف روی هم به تناسب میزان تیرگی و روشنایی مورد نیاز ایجاد می شوند. ظرافت آنها سایه روشن چهره را به زیبایی ترسیم کرده و بافت بسیار نرم و لطیفی ایجاد می کنند.
- رنگ موها بر اساس رنگ پردازی های موردنظر در چهره و لباس انتخاب شده و گاه با رنگ ابتدایی زمینه و یا بدون زمینه رنگ و سپس ساخت و ساز و اغلب قلمگیری هایی با خطوط پهن و باریک مو نیز اجرا میشود.
- لباس و کلاه و شال سوژه با رنگ گذاری یا قلمگیری های خیس در خیس اکریلیک اجرا می شوند.
این شیوه از اجرای نگارگری پرتره چهره در یادگیری کامل ساخت و ساز چهره بسیار مفید است و هنرجویان پس از یادگیری آن می توانند از عهده ساخت و ساز هر چهره ای برآیند و علاوه بر پرتره های طراحی شده میتوانند چهره افراد و اشخاص مورد نظرشان و یا سفارشاتی که میگیرند را به راحتی هر چه تمام ترسیم کنند و هر هنرمند میتواند بر اساس حس و حال و سلیقه خود نگارگری پرتره چهره مورد نظر را طراحی و اجرا کند.
این شیوه از ساخت و ساز به این دلیل که از رنگ زمینه در آن استفاده نمی شود بسیار بیانگر احساسات لطیف و متعالی انسانیست و مخاطب هر چه تمام با آن ارتباط برقرار میکند.
استاد رشیدی تا کنون به جز این دوره در جای دیگری به آموزش این شیوه نپرداخته است.
با شرکت در دوره آموزش نگارگری پرتره چهره به روش شخصی با اکریلیک استاد رشیدی می توانید ترسیم پرتره در نگارگری و زیباترین چهره ها رو کامل و بی نقص بیاموزید.
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید