تغییرات آناتومی چهره در طول عمر انسان
مقدمه
انسان از زمان تولد تا مرگ با تغییرات آناتومی چهره متعددی مواجه میشود. در طول دوران رشد، بدن انسان به سرعت در حال تغییر است و هر روز با جزئیات جدیدی روبهرو می شود. این تغییرات شامل رشد اندامها، تغییر شکل چهره، تغییرات در نحوه حرکت و حتی تغییرات در ساختار استخوانها و عضلات بدن است.
با پایان دوران رشد، تغییرات آناتومی انسان کمی کاهش می یابد، اما همچنان ادامه دارد. با گذشت زمان، بدن انسان به دلایل مختلفی مانند بیماریها، کمفعالیتی و یا پیر شدن، تغییرات بیشتری را تجربه میکند. این تغییرات شامل کاهش قد، کاهش سطح عضلات، تغییرات در پوست و حتی تغییرات در ساختار مغز است.
به طور کلی، تغییرات آناتومی چهره انسان در طول زندگی به دلیل عوامل مختلفی اتفاق می افتد و هر کدام از این تغییرات، نشان دهنده گذشت زمان و تجربه های زندگی است. با این حال، همیشه می توان با تمرین و فعالیت های منظم، تاثیر این تغییرات را کاهش داد و به سلامت بدن خود اهمیت داد.

“10 اصل کلی برای طراحی آناتومی انسان” : در این مقاله بلند، توضیحات و آموزش هایی راجب به طراحی آناتومی اعضای مختلف بدن انسان برای شما هنردوستان آوردهایم. جهت مطالعه مقاله کلیک کنید!!!
تغییرات چهره
انسان در طول عمر خود تغییرات چهره بسیاری را در ابعاد مختلف تجربه میکند. بعضی از این تغییرات در درون انسان و بعضی دیگر در بیرون و در جسم او اتفاق میافتد. به همین ترتیب، چهرهی انسان نیز جزو همین موارد است و در طول زمان تحولاتی در آن نمایان میشود. در تصویر بالا خودنگارههایی از نقاش بزرگ هلندی “رامبرانت” را در سالهای مختلف زندگی وی میبینید. تغییرات ایجاد شده در چهرهی این هنرمند در این آثار به وضوح مشخص است.
در این مقاله قصد داریم که با هم تغییرات آناتومی چهره در طول عمر انسان را دقیق تر بررسی کنیم تا درک بهتری از طراحی چهرهی افراد در سنین مختلف داشته باشیم. به علاوه با دقت در آثار هنرمندان بزرگ در سبک نگارگری معاصر، متوجه می شویم که با وجود تفاوت های منحصر به فرد این سبک با نقاشی رئال، چهره ها به سبک واقعگرایانه نزدیک تر شده و دارای جزئیات بیشتری هستند. در صورت تمایل به آشنایی بیشتر با نگارگری معاصر و اصول طراحی چهره در نگارگری، می توانید در دورهی مجازی استاد رشیدی با عنوان “اصول طراحی چهره” ثبت نام کرده و با راهنمایی های استاد، قدم به قدم به مهارت کافی جهت طراحی ذهنی، نزدیکتر شوید.

تغییرات آناتومی چهره انسان در گذر زمان
در لایه های زیرین چهره، جمجمهی انسان همانطور که در تصویر 2 مشاهده می کنید، از زمان تولد تا دوران سالمندی، دچار تغییراتی می شود. علاوه بر تغییر در اندازه، نبود دندان ها در نوزادان موجب بزرگتر بودن زاویهی فک بالا با فک پایین می باشد. با رشد دندان ها این زاویه به میزان مشخصی کوچکتر می شود. البته توجه داشته باشید که در زنان و مردان میزان تغییر زاویهی فک بالا و پایین، متفاوت است.
افراد سالمند نیز ممکن است که در طول زمان برخی از دندان هایشان را از دست داده باشند. در این صورت این زاویه دوباره دچار تغییر می شود. در نتیجه همانطور که در تصویر 2 مشخص شده است، ارتفاع کلی صورت مقداری کوچکتر خواهد شد. آثار این تغییر در اسکلت بندی سر را در عکس Eric Lafforgue از یک مرد مسن جنوبی در ایران و همچنین در اثر نقاش مشهور ایرانی محمود اولیا، به ترتیب در تصاویر 3 و 4 مشاهده می کنید که چانه کمی به جلو متمایل شده است.



از دیگر تغییرات آناتومی چهره که با گذر زمان در چهرهی انسان به وجود می آید، چین هایی در بخش های مختلف چهره از جمله پیشانی، اطراف چشم و … است. این تغییرات در واقع به دلیل از دست رفتن چربی های زیر پوست ظاهر می شود. در تصویر 5، چربی های زیر پوست را به رنگ زرد می بینید که لایه ای بین ماهیچه های صورت و پوست را تشکیل می دهد. با گذشت زمان، به مرور این چربی ها کمتر شده و چین های چهره را موجب می شوند.
در چهره ی بالا در تصویر 5، تغییر میزان چربی پیشانی را می بینید. به همین ترتیب در چهره های پایین همین تصویر، میزان چربی زیر پوست در چهره ای جوان در مقایسه با چهره ای مسن نشان داده شده است. مشاهده می کنید که گذر زمان موجب کمتر شدن میزان چربی در نواحی مختلف چهره شده و مقدار چربی موجود، به سمت پایین، متمایل می شوند. اصطلاحاً به آن افتادگی پوست می گویند که به طور مثال در اطراف چشم یا اطراف لب ها، شاهد آن هستیم. نمای نیم رخ از افتادگی پوست در ناحیهی فک را در تصویر 6 می بینید.


همانطور که پیش تر گفته شد در آثار نگارگران معاصر چهره ها به سبک واقع گرایانه نزدیک تر شده و جزئیات بیشتری را در بر دارند. در ادامه از شما دعوت می کنیم که به جزئیات تغییرات آناتومی چهره های ترسیم شده در آثار زیبای دو تن از نگارگران بزرگ معاصر با دقت نظاره کنید. در تمامی چهره های ترسیم شده، آثاری از گذر زمان پیداست. دو نقاشی بالا در تصویر 7، از آثار استاد بهزاد و دو نقاشی در پایین تصویر، از آثار استاد فرشچیان هستند.
تصویر بالا سمت راست چهرهی ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی، طراحی استاد بهزاد را مشاهده می کنید در کنار آن در سمت چپ، طرحی از شمس تبریزی، اثر دیگری از استاد بهزاد را می بینیم. نگاره هایی از شمس و مولانا را در اثر استاد فرشچیان نیز با همین عنوان میبینیم که در پایین و سمت راست تصویر جای گرفته است. همچنین چهرهی به تصویر درآمده از حافظ شاعر نامی ایران، به دست استاد فرشچیان، در بخش پایین و چپ تصویر قرار گرفته است.

نتیجه گیری
افراد سالمند همواره سوژهی بسیاری از هنرمندان تجسمی در حوزه های مختلفی از جمله، نقاشی، عکاسی و مجسمه سازی بوده است. و در سراسر جهان آثار بسیار زیبایی در این موضوع موجود است. تغییرات چهرهی افراد سالمند نیازمند جزئیات بیشتری بوده و نیازمند تمرین کافی است. بدیهی است که گذشت زمان نه تنها در تغییرات چهرهی انسان بلکه در ظاهر کلی بدن او تغییرات مشابهی را به وجود می آورد. به طور مثال دست ها نیز به مرور زمان، چربی خود را از دست داده و ظاهر متفاوتی پیدا می کنند.
در این مقاله با تعدادی از تغییرات چهره در طول عمر انسان آشنا شدید. امید است که برای شما هنرجوی عزیز مفید بوده و تأثیرات مثبتی در طراحی شما بگذارد. برای مطالعات بیشتر و تمرین چهره در نگارگری، نیز میتوانید در دورهی مجازی طراحی چهره با توضیحات اصولی و سادهی استاد رشیدی ثبت نام کنید. این دوره این امکان را به شما می دهد که از رفع اشکال استاد بر روی تمرینات خود بهره مند شوید.
نگارنده: آتوسا شعبانی
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید