زندگینامه واحد خاکدان نقاش ایرانی
واحد خاکدان، متولد 1329 در تهران، هنرمند سرشناس ایرانی است که از دوران جوانی در آلمان اقامت داشته است. آثار هنری او به دلیل مضامین منحصربهفرد و متمایزشان مورد توجه عموم قرار گرفتهاند. آثار هنری واحد خاکدان حول اقلام و اشیای ساده و معمولی می چرخد که با تکنیک های هنری به اهمیت بالاتری رسیده و بر روی بوم حفظ شده است. با این حال، هدف نقاش در این آثار هنری صرفاً تکرار اشیا نیست. در عوض، نحوه ترسیم آنها شخصیتی منحصر به فرد را در آنها آغشته می کند که بیننده را تشویق می کند تا جوهر این اشیاء و اهمیت آنها را در زندگی روزمره مردم کشف کند.
بیوگرافی واحد خاکدان
واحد خاکدان، متولد 1329، به خاطر آثار هنریاش که شامل یک اتاق متروکه مملو از اشیاء قدیمی و نامنظم است، شهرت دارد. موضوع اصلی آثار خاکدان حول محور گذرا بودن زمان، اشیاء و مردم است و او توجه قابل توجهی به جزئیات زندگی دارد که انسان ها بر آن تکیه می کنند اما قرار است محو شوند. هنر او تا حد زیادی تحت تأثیر تجربه او از مهاجرت بوده است.
وی که در خانواده ای مهاجر بزرگ شد، از دوران جوانی در معرض دنیای تئاتر قرار گرفت، زیرا پدر واحد خاکدان به عنوان طراح صحنه کار می کرد. او در کودکی به نقاشی علاقه داشت و تجربیاتش از مشاهده صحنه تئاتر و فضای تخیلی ایجاد شده از طریق چیدمان اشیاء به طور قابل توجهی بر رشد دیدگاه هنری او تأثیر گذاشت.
خاکدان در سیزده سالگی در اردوی هنری رامسر شرکت کرد و مدال طلای مسابقه نقاشی به او اهدا شد. گفتنی است غلامحسین نامی به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران این اردوی هنری حضور داشت. واحد خاکدان به توصیه نامی در هنرستان هنرهای زیبا ثبت نام کرد و در سال 1346 زیر نظر محمدابراهیم جعفری به تحصیل پرداخت. اما علاوه بر تحصیل در دارالفنون، مشتاقانه گرایش های هنری غرب را دنبال کرد.
او پس از پایان تحصیلات خود در هنرستان در سال 1350 در رشته معماری داخلی در دانشکده هنرهای تزئینی تخصص گرفت. واحد خاکدان اولین نمایشگاه انفرادی خود را در بیست و چهار سالگی در گالری سیحون برگزار کرد.
ورود اولیه واحد خاکدان به هنر حرفهای با مجموعهای از نقاشیهای انتزاعی مشخص شد که نقوش ایرانی، به ویژه نمونه های ماقبل تاریخ، با فرمهای کوبیسم را در خود جای داده بود. این آثار با استقبال خوب مخاطبان مواجه شد و نقطه عطفی در کارنامه هنری او محسوب می شود.
وی در سال 1354 نقاشی های خود را در تالار کندریز به نمایش گذاشت که اولین موردی بود که در کار او فضای سوررئالیستی در آثار هنری او مشهود بود. واحد خاکدان در سال 1355 به خدمت سربازی رفت و تجربه مواجهه با واقعیت های سخت زندگی و فقر در شهرهای کوچک و دور افتاده تأثیر عمیقی بر دیدگاه هنری او گذاشت. این دوره تغییری را در کار او رقم زد، زیرا او شروع به گنجاندن چهره ها و اشیاء واقع گرایانه در هنر خود کرد.
نقاشیهای واحد خاکدان در این دوره اغلب افرادی را به تصویر میکشیدند که احساسات ترس، تنهایی، توهم و وحشت را برانگیختند. استفاده او از عناصر و اشیاء مختلف، مانند استخوان ها، صندلی ها، تخت ها و ابرهای شناور، آثارش را با کیفیتی سورئال آغشته کرد و به موازات نقاشی های سوررئالیستی ترسیم کرد.
انقلاب 1357 تأثیر عمیقی بر هنر او گذاشت و از جهات مختلف مشهود بود. نقاشی های او در این دوره ترکیبی از تجربیات گذشته و مشاهدات او از زندگی روزمره و جامعه بود. به عنوان مثال، یکی از نقاشیهای واحد خاکدان یک اتاق قهوهای خالی را با یک چمدان در آن به تصویر میکشید و داخل چمدان لباسی خونین با ابرهایی در بالای آن قرار داشت. این نقاشی و سایر نقاشی های مشابه آن نشان دهنده تحولات اجتماعی و سیاسی آن زمان و آشفتگیهای ناشی از آن بود.
در این دوره بود که هنر خاکدان به سمت رئالیسم مطلق رفت. با این حال، روشی که او چهرهها را در اتاقهای خالی و متروک به تصویر میکشید، چیدمان اشیا و بازنمایی موضوعات بی اهمیت، همچنان آثارش را با کیفیتی سورئال آغشته میکرد و فضایی ماورایی در فضا ایجاد میکرد.
واحد خاکدان برای تامین مخارج زندگی خود در این دوره، به تولیدات هنری خود تنوع داد و در زمینه های مختلفی مانند طراحی صحنه، طراحی لباس و طراحی ماسک برای تئاتر فعالیت کرد. علاوه بر این، خاکدان با ناشران ایران، آلمان، سوئیس و اتریش همکاری کرد و بیش از چهل تصویر برای کتاب کودک خلق کرد.
او در سال 1363 به آلمان مهاجرت کرد و در ابتدا نقاشی های کوچکتری خلق کرد. سال بعد در سال 1364 آثار خود را در مرکز فرهنگی اوبرهاوزن به نمایش گذاشت. نمایشگاه در مرکز فرهنگی اوبرهاوزن آغاز سفر هنری واحد خاکدان در آلمان بود و هنر او را به مخاطبان بیشتری معرفی کرد. پس از برگزاری نمایشگاه، آتلیه ای اجاره کرد و از آنجا شروع به کار روی نقاشی های رنگ روغن در مقیاس بزرگتر کرد.
نقاشی های او محصول مشاهدات دقیق و تجربیات زیسته اوست و بیش از چهار دهه است که به این روند هنری پایبند مانده است. آثار هنری واحد خاکدان اغلب دارای گوشه ای از اتاق است که با نوری گرم و آرام روشن می شود، با چهره های غیر معمول و ترسناک یا مجموعه ای آشفته از اشیای قدیمی که به شیوه ای مرموز چیده شده اند. استفاده او از پرسپکتیو تک نقطه ای و زوایای خاص، در کنار چیدمان این اشیاء قدیمی، فضایی نوستالژیک را در نقاشی هایش تداعی می کند.
واحد خاکدان در آثار هنری خود تمرکز قابل توجهی به گذر زمان دارد. او اغلب از عکسهای سیاه و سفید، اسباببازیها، نامههای پراکنده، صندوقچهها و چمدانهای پر از وسایل فراموش شده استفاده میکند که همگی یادآور زندگی ای هستند که از دست رفته، اما آثارش هنوز باقی است. این عناصر نشان دهنده گذر زمان و گذرا بودن وجود انسان است.
به گفته واحد خاکدان، تجربه مهاجرت شخصی و خانوادگی او در آثار هنری او منعکس شده است. او در به تصویر کشیدن اشیا به شکل واقعی و با توجه به جزئیات دقیق است که رویکرد هنری او را به هایپررئالیسم نزدیک می کند. جالب اینجاست که او آثارش را کاملاً از روی تخیل خود خلق می کند و به عکس و مدل تکیه نمی کند.
چند نمونه از آثار واحد خاکدان
نوشته شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند.
دیدگاهتان را بنویسید