آموزش طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت
مقدمه
در ابتدا و پیش از اینکه به طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت بپردازیم به این نکته توجه کنید که مطالعهی آناتومی برای طراحی، همراه با تجسم سه بعدی معنا پیدا می کند. میزان توانایی طراحان ارتباط مستقیمی با این مهارت دارد. به طور مثال همانطور که می دانید در مجموعهی بازو، ساعد و دست انسان به دلیل وجود سه مفصل (در ناحیهی شانه، آرنج و مچ)، دامنهی حرکتی بسیاری وجود دارد. چرخش به اطراف هرکدام از مفاصل، نمای متفاوتی از این مجموعه را به نمایش میگذارد.
با این وجود، مهارت طراحی زمانی به دست می آید که ما قادر به طراحی نماهای مختلف آناتومی، در فضای سه بعدی باشیم. در این مقاله قصد داریم که طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت را در دامنه های حرکتی مختلف و مجاز مچ دست، مورد بررسی قرار دهیم.
از این دست مطالعات طراحان را متوجه تغییرات ظریف در این مجموعه کرده و در طراحی بسیار کارآمد خواهد بود. تمام مطالب مربوط به بخش های مختلف آناتومی بدن انسان به طور مفصل و با زبانی ساده در قالب فیلم های آموزشی در دورهی مجازی استاد رشیدی با عنوان “اصول طراحی آناتومی بدن انسان” موجود است و شما هنرجوی عزیز می توانید در صورت تمایل به یادگیری اصول همراه با تمرین عملی زیر نظر استاد رشیدی، در این دوره ثبت نام کنید.
لازم به ذکر است که پیرو طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت، آموزش طراحی آناتومی بازو و ساعد در مقاله ای جداگانه در سایت بررسی شده است اما این مطلب سعی دارد تا آناتومی این بخش ها را در حرکت های مختلف آنها مورد مطالعه قرار دهد. توضیح مقدمه را با این مطالب به پایان رسانده و بررسی جزئیتر آناتومی را با هم به پیش می بریم.
“16 آموزش نگارگری و طراحی آناتومی انسان و پرندگان” : در این مقاله بلند، توضیحات و آموزش هایی راجب به نگارگری و طراحی آناتومی اعضای مختلف بدن انسان و پرندگان را برای شما هنردوستان شرح دادهایم. جهت مطالعه مقاله کلیک کنید!!!
نگاهی کلی به طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت
در این بخش با عضلات تشکیل دهندهی آناتومی بازو و ساعد در حرکت، در چهار نما آشنا می شویم. دقت داشته باشید که این عضلات در حالتی بررسی شده اند که دست ها در استراحت بوده و هیچ چرخشی در هیچ یک از مفاصل انجام نگرفته است. فراموش نکنید که اصلاً نیازی به یادگیری اسامی این عضلات نیست و نام بردن آنها تنها برای این بوده که توضیحات دقیقتری ارائه شود. این تصویر برگرفته از کتاب “آناتومی برای مجسمه سازان” نوشتهی “اولدیس زرینس” می باشد. این تصویر از این جهت انتخاب شده است که عضلات مختلف با رنگ از یکدیگر تفکیک شده اند و این دقیقاً بهترین روش برای در یاد سپردن شکل عضلات برای طراحان است.
چرخش مچ دست
میزان نمایان بودن عضلات دست در افراد مختلف بسته به میزان عضلانی بودن بدن آنان متفاوت است. بنابراین طراحی دست انسان کاملاً به سوژهی طراحی بستگی دارد. اما برای تمرینات اولیه و برای یادگیری کامل آناتومی، نیاز است که عضلات دست در طرح های شما، به تفکیک مشخص شوند. این تمرین به درک بهتر شما کمک بسیاری خواهد کرد. در کنار تمرینات خود به منابع تصویری رجوع کرده و حالت دست های آنان را با دقت بررسی کنید. در این قسمت یک مورد از اینگونه بررسی ها را در خصوص حرکات مختلف مچ دست، با هم انجام خواهیم داد.
لازم به یادآوری است که مجموعهی بازو، ساعد و دست انسان، از سه مفصل در نواحی شانه، آرنج و مچ تشکیل شده است. با این حال در عکس هایی که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت، تنها مچ دست حرکت کرده است. ابتدا نیاز است که حداکثر دامنهی حرکتی مچ دست را بشناسیم. در تصویر 2 تمام اطلاعات مورد نیاز در مورد دامنهی حرکتی مچ دست قرار داده شده است. در تصویر میبینیم که حداکثر میزان حرکت مچ دست به سمت بالا در مقایسه با حرکت آن به سمت پایین، زاویهی بزرگتری را تشکیل می دهد.
همچنین خم کردن مچ دست به سمت انگشت کوچکتر با زاویهی بیشتری نسبت به حرکت آن به سمت انگشت شست، امکانپذیر است. در نهایت حداکثر میزان چرخش مچ دست در حول یک دایره، 180 درجه می باشد. از آنجایی که حرکت چرخشی مچ، تأثیر محسوسی در آناتومی بازو و ساعد در حرکت دارد، مطالب بعدی به این حرکت چرخشی اختصاص داده شده است.
در ابتدا برای درک بهتر این حرکت چرخشی، نیاز است به اسکلت بندی خاص ساعد اشاره کنیم. این اسکلتبندی از دو استخوان مجزا با نام های “اولنا” و “رادیوس” تشکیل شده است که حرکت چرخشی مچ دست را ممکن می سازند. لطفاً دست راست خود را به سمت جلو دراز کنید در حالیکه کف دست به سمت زمین باشد. در این حالت استخوان های اولنا و رادیوس در موقعیت “A” در تصویر 3، نسبت به هم قرار گرفته اند.
اکنون اگر مچ دست راست خود را 90 درجه در جهت عقربه های ساعت بچرخانید، موقعیت این دو استخوان به حالت “B” تغییر پیدا می کند. در نهایت اگر دوباره مچ دست خود را 90 درجه در جهت عقربهی ساعت بچرخانید (در حالتی که کف دست به سمت بالا باشد)، حالت قرارگیری دو استخوان اولنا و رادیوس نسبت به هم، همچون شکل “C” در تصویر 3 خواهد بود.
طراحی آناتومی ساعد در حرکت
بعد از طراحی آناتومی بازو و ساعد در حرکت اکنون نوبت به بررسی عضلات ساعد، تحت تأثیر چرخش مچ دست رسیده است. چرخش مچ در دو زاویهی 90 درجه و نزدیک به 180 درجه، بررسی خواهد شد. برای درک بهتر، تفکیک رنگ عضلات در این تصاویر، نزدیک به تصویر 1 در نظر گرفته شده است. همانطور که در تصاویر مشخص شده است، پنج عضله در این تصاویر بر اثر چرخش مچ، نمایان شده اند.
توجه به این نکات طراحی آناتومی ساعد در حرکت را به واقعیت نزدیکتر می کند. یکی از این عضلات مهم، “اکستانسور مچ در طرف رادیال” است که از کنار انگشت شست تا بالای آرنج کشیده می شود و در اینجا با رنگ آبی مشخص شده است.
در تصویر 4 و 5 مشاهده می کنید که با چرخش مچ و در نتیجه تغییر مکان انگشت شست، چرخش این عضله به وضوح مشخص می شود. چرخش این عضله در تصاویر A، B و C (در نمای قدامی)، در انحنای سمت چپ در نزدیک آرنج مشخص است. همانطور که می بینید، در چرخش مچ، از انحنای این بخش کاسته شده و در چرخش نزدیک به 180 درجه، به خط صاف نزدیکتر می شود. همچنین در همین تصویر (شکل C)، چرخش این عضله به صورت خط موربی از سمت آرنج به طرف انگشت شست، مشخص است.
تغییرات عضلهی “اکستانسور مچ در طرف رادیال” در چرخش مچ، از نمای خلفی نیز مشخص می شود. فلش های آبی در سمت راست تصاویر D، E و F این تغییرات را نشان می دهد. عضلهی “براکیورادیالیس” نیز در کنار اکستانسور مچ در طرف رادیال قرار گرفته و در تصویر D اثر آن را به رنگ سبز می بینیم.
عضله های دیگری که اثراتشان در این تصاویر مشخص است، فلکسورها هستند که شامل “فلکسور مچ در طرف رادیال” و “فلکسور مچ در طرف اولنا” می باشد. تغییرات این عضلات در تصاویر 4 و 5 نمایش داده شدهاند. بخشی از این عضلات را در نزدیک مچ نیز می توان مشاهده کرد (تصویر 6). تأثیر “تاندون عضلهی دوسر بازو” بر اثر چرخش مچ نیز، به رنگ بنفش مشخص شده است. تاندون این عضله به “فلکسور مچ در طرف رادیال” متصل است. همانطور که در تصاویر میبینید، چرخش مچ دست در شکل این تاندون تغییری ایجاد نمیکند و همین موضوع موجب فرورفتگی در این نواحی می شود.
نگارنده: آتوسا شعبانی
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید