معرفی محمد حسین مصورالملکی شاعر و نقاش ایرانی
محمد حسین مصورالملکی معروف به حاج مصور هنرمند، شاعر و طراح سرشناس ایرانی اهل اصفهان بود. او در هنرهای مختلف از جمله نقاشی، نگارگری، تذهیب و قلمدانسازی مهارت داشت. او به خاطر دستیابی به کمال در نقاشی هایش و تبحر در تکنیک های مختلف نقاشی شهرت داشت. علاوه بر این، او شاعر معروف اصفهانی بود.
فهرست مطالب
مقدمه
مصورالملکی هنرمند برجسته ایرانی قرن بیستم بود که نقش مهمی در مرمتگری نقاشی های کاخ چهلستون در ایران داشت. او با «آرتور آپهام پوپ» در تصویرسازی کتابش درباره هنر ایران همکاری کرد. مهارت های هنری و دانش مصورالملکی از هنر ایرانی بسیار ارزشمند بود و او همچنان در عرصه هنر و مرمتگری ایرانی چهره ای برجسته باقی مانده است.
محمد حسین مصورالملکی هنرمند ایرانی بود که پرسپکتیو را به شیوه ای علمی وارد نقاشی مینیاتور کرد که نقاشی ایرانی را احیا کرد. او بهخاطر نقاشیهای صاف و دقیقاش از طبیعت شهرت داشت، و همچنین شاعری با استعداد بود که اغلب شعرهایش را در آثار هنریاش گنجانده بود. سهم وی در هنر و نقاشی ایرانی بسیار مورد توجه است و استفاده از پرسپکتیو تاثیر بسزایی در پیشرفت نقاشی ایرانی داشته است.
محمد حسین علاوه بر مهارت در نقاشی و شاعری، در طراحی نقش و نگار فرش نیز مهارت داشت. بسیاری از طرح های او در فرش های ظریف بافته شد و استعداد او را در این هنر نیز به نمایش گذاشت. طرحهای فرش او به دلیل جزئیات پیچیده و زیبایی بسیار مورد توجه قرار میگرفت و امروزه نیز به عنوان نمونهای از مهارت او در هنر دیگری مورد تجلیل قرار میگیرد.
زندگی نامه محمد حسین مصورالملکی
محمد حسین مصورالملکی در سال 1269 در اصفهان به دنیا آمد. در پانزده سالگی، جنگی بین مشروطه خواهان و طرفداران استبداد در اصفهان در گرفت و باعث هرج و مرج و ناامنی در شهر شد. در همین زمان محمد حسین پدر خود را از دست داد و مسئولیت تامین معاش خانواده بر عهده وی بود. او برای تامین مخارج راه پدرش را دنبال کرد و شروع به ساخت کتابخانه کرد.
بعدها به تذهیب و نقاشی رنگ و روغن روی آورد تا برای خانواده اش تامین شود. علیرغم مشکلاتی که با آن روبرو بود، استعداد هنری و فداکاری محمدحسین مصورالملکی به او اجازه داد تا به هنرمندی نامی تبدیل شود و میراثی ماندگار در هنر ایرانی از خود به جای بگذارد.
در آغاز سلطنت رضاشاه، محمدحسین مصورالملکی از طریق روسیه، لهستان و بلژیک به پاریس سفر کرد. او شش ماه را در فرانسه گذراند و در آنجا فرصتی یافت تا با آرتور پوپ و همسرش، که در آن زمان در حال نوشتن کتاب معروف خود درباره هنر ایران بود، ملاقات کند. این ملاقات لحظهای مهم در کار او بود، زیرا به او اجازه داد تا دانش خود را در مورد هنر ایرانی با دیگر محققان و علاقهمندان این حوزه به اشتراک بگذارد. دوران اقامتش در فرانسه نیز او را با سبکها و تکنیکهای هنری جدیدی آشنا کرد که پس از بازگشت به ایران، آنها را در آثار خود گنجاند.
آرتور پوپ در زمان اقامت خود در فرانسه از محمد حسین مصورالملکی خواست تا در تصویرسازی کتابش درباره هنر ایران به او کمک کند. حاج مصورالملکی با کمال میل پذیرفت و هر روز ساعت ها بی وقفه روی این پروژه کار کرد. این تجربه نه تنها به او اجازه داد تا تخصص خود را در هنر ایرانی به اشتراک بگذارد، بلکه به او انگیزه داد تا به دنبال اشتیاق خود به نقاشی ادامه دهد. وی پس از بازگشت به ایران، احساس هدف و جهت گیری تازه ای کرد و به تولید آثار هنری زیبا ادامه داد که امروزه نیز تجلیل می شوند.
آثار محمد حسین مصورالملکی
محمد حسین مصورالملکی نقاشی های بسیار زیبایی از خود به جای گذاشته اما در میان همه آثارش علاقه خاصی به تابلوی «تخت جمشید» داشت. این نقاشی بسیار مورد توجه دیگران نیز قرار گرفت و در نمایشگاه جهانی بروکسل برنده جایزه شد و شهرت او به عنوان یک هنرمند و نقاش با استعداد را تثبیت کرد. تابلوی تخت جمشید استفاده ماهرانه مصورالملکی از پرسپکتیو، جزئیات پیچیده و رنگهای زنده را به نمایش میگذارد و نمونه بارز مهارت او در عرصه هنر ایرانی است.
حاج مصورالملکی برای خلق تابلوی نفیس و منحصربهفرد خود از تخت جمشید، سالها به تحقیق و بررسی آثار باستانی تخت جمشید پرداخت. او از نزدیک با دو باستان شناس و حفاری معروف تخت جمشید به نام های «مستر ریچاردز» و «هرتسفلد» آلمانی همکاری کرد تا به درک عمیقی از تاریخ و معماری این محوطه دست یابد.
او در نقاشی خود بیش از چهار هزار چهره را به علاوه بنای معظم تخت جمشید به تصویر کشیده است که توجه خود را به جزئیات و تعهد خود را به نمایش دقیق محوطه باستانی نشان می دهد. این تابلو گواهی بر تسلط محمد حسین در عرصه هنر ایرانی و توانایی او در زنده کردن گذشته از طریق آثار هنری خود است.
محمد حسین مصورالملکی معتقد بود که تفاوت کاخ تخت جمشید با نقاشی او در این است که در حالی که خود کاخ ویران شده است، نقاشی او آن را مانند گذشته، سالم و زیبا به تصویر میکشد.
حاج مصورالملکی علیرغم پیشنهاد مبلغ هنگفت 10 میلیون تومانی برای تابلو در آن زمان، از فروش آن خودداری کرد. او ارزش ملی آن را تشخیص داد و آن را به فرزندانش وصیت کرد و به آنها دستور داد که این نقاشی را گرامی بدارند و آن را نفروشند. این تصمیم نشاندهنده عشق و احترام عمیق او به هنر ایرانی و تمایل او به حفظ آن برای نسلهای آینده است تا قدردانی و تحسین کنند.
حاج مصور عمیقاً به نقاشی تخت جمشید علاقه داشت و اغلب از تمرکز و فداکاری شدیدی که در خلق آن میکرد صحبت میکرد. او توضیح داد که چگونه به جایی رسیده است که تمام ذهنش درگیر زیبایی و تاریخ تخت جمشید شده است.
او از شنیدن صدای پای سنگین سربازان جاودانه روی سنگفرش ها، چرخ های خشن و کوچک ارابه ها، و صدای سم اسب ها که در سر و صدای ارابه ها ناپدید می شد، صحبت می کرد. او می توانست باغ هایی را که در متون رنگ پریده و غبارآلود چشم انداز آپادانا نمایان می شد حس کند. در اصل، او احساس می کرد که به همان مکانی که نقاشی می کرد منتقل شده است و اشتیاق و فداکاری او در جزئیات پیچیده و رنگ های زنده آثار هنری او مشهود است.
دیگر آثار معروف و ارزنده استاد محمد حسین مصورالملکی، تابلوهای زیر را می توان نام برد:
- تابلو صحنه جنگ بین الملل دوم (که جنبه جهانی دارد)
- تابلو سعدی
- تابلو چوگان بازی در میدان نقش جهان
- تابلوی شیخ صنعان و دختر ترسا
- تابلو بنای کاخ چهلستون و مجلس پذیرایی شاه عباس از ولی محمدخان فرمانروای ترکستان
- تابلو صلح حیوانات (از کارهای آخر او)
و بسیاری تابلوهای دیگر.
درگذشت حاج مصوّر
حاج مصورالملکی هنگام تهیه و پختن «روغن کمان» که یکی از مواد ضروری تابلوهایش بود دچار سوختگی شد. در نتیجه او دچار لرزش دست شد که تا پایان عمر ادامه داشت. بعداً سکته مغزی هم کرد که دست راستش فلج شد. وی در بیست چهارم دی ماه 1346 ده سال پس از سکته درگذشت و در تخت فولاد به خاک سپرده شد.
نوشته شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند.
دیدگاهتان را بنویسید