کاربردهای نگارگری در شیشه و سنگ
نگارگری در شیشه و سنگ | شیشه جسمی است شفاف و حاکی ماوراء و شکننده و مخلوطی است از سیلیکات های قلیایی و این اجسام را در کوره و در قالب می ریزند. شیشه دارای شکل هندسی نیست و در نتیجه می توان آن را به شکل دلخواه درآورد، اما ساده ترین تعریف از شیشه آن است که گفته شود :مایعی است سفت شده.
خصوصیات و ویژگی های شیشه
1- خواص مکانیکی شیشه : شامل تعریف تشکیل شیشه به وسیله ترکیبات و پیوندهای شیمیایی و ساختار پیوندهای مولکولی
2- شفافیت
3- انکسار
4- تجزیه نور
5- خواص حرارتی
6- خواص الکتریکی
“” هنر نگارگری – تاریخچه، سبک ها و کاربردهای آن “” در مقاله ای جداگانه همهی آنچه که باید از نگارگری و سبکهای آن بدانید را برای شما هنر دوستان گفتهایم. جهت مطالعه مقاله جذاب هنر نگارگری کلیک کنید!!!!
تاریخ شیشه گری در ایران باستان | نگارگری در شیشه و سنگ
گفته شد در قرون اولیه میلادی روش دم بزرگترین تحول تاریخی در شکل دهی به مذاب شیشه را ایجاد کرد مهمترین تحولی که این روش به وجود آورد این بود که نه فقط امکان ساخت اشیا بسیار ظریف و لوکس و نیز اشکال بسیار پیچیده فراهم گشت بلکه در مقایسه با گذشته تولید انبوه ظروف نیز امکان پذیر شد. تولید محصولات شیشه ای گسترش زیادی پیدا کرد و شیشه سازان از منزلت بالایی برخوردار شدند در مسیر این تحولات کانون های تولید شیشه ،هویت های مستقلی ایجاد کردند و شیشه ایران نیز پویش جدیدی را در شیشه سازی شرق آغاز کرد.
صنعت شیشه گری از روزگار بسیار کهن در سرزمین ایران رواج داشته است بهترین نمونه های آن گونه های رنگی است که به دست آمده و به شکل مهره های غلتان می باشد که با دست شیشه گران تیره کاسی ساخته شده و در کاوش های لرستان یافت شده است دیرینگی این مهره ها را در فاصله زمانی از سده پانزدهم تا دهم پیش از میلاد میدانند و بیشتر به رنگهای سفید، آسمانی، آبی تیره و زرشکی میباشد وقتی که شیشه رنگی به دیرنگی ۲۵۰۰ سال پیش در ایران به دست آمده پس روشن است که این صنعت و نگارگری در شیشه هزاران سال در این سرزمین پیشینه داشته که با کاوش های دانشمندان به قدمت آن پی خواهیم برد.
هنر شیشه سازی به وسیله کاسی های کرانه لرستان در دشت های مرکزی ایران از جمله سیلک گسترش یافته و چه بسا ساکنان آن کرانه ها این هنر را از ایشان آموخته اند زیرا همانندی هایی از مهره های شیشه ای در کرانه های پیرکوه گیلان، مهره های شیشه ای و زیتونی رنگ که با نقش و نگارهای مارپیچ زرشکی و بیشتر با نقش سر مار ساخته شده یافت شده است. بنا به آثار مکشوفه دیگر صنعت شیشه سازی رفته رفته در سراسر ایران پراکنده شده و مردم کرانه های گوناگون با ذوب و تهیه آشنا شده و آن را از یکدیگر آموختند.
انگیزه آن که شیشه پهن و هموار شده، بزرگ چه به صورت ساده و چه به صورت آیینه از روزگار باستان و کاوش های باستان شناسی تاکنون پیدا نشده، شکننده بودن آن است زیرا نمیتوان گمان کرد که استادان شیشه گر ایران باستان که دانش ساختن گردنبند انگشتر و النگو و چیزهای آرایشی دیگر را که ساختن آنها به مراتب پیچیده تر است داشته اند ولی توانایی ساختن آیینه و شیشه هموار را نداشته باشند.
با تولد امپراطوری ایران در شرق (۵۳۸ ق.م) و سقوط شهر نینوا که بزرگترین مرکز شیشه سازی بین النهرین بود صنعت شیشه سازی از طریق شیشه گران شهر نینوا به ایران منتقل شد و به سرعت در بخش آریایی نشین این امپراطوری گسترش یافت. البته اقوام آریایی منطقه خوزستان و ایلام که همسایه بین النهرین بودند از مدتها پیش یعنی در هزاره دوم قم و به ویژه در زمان امپراطوری عیلدم – مرکز آن شوش بود با شیشه و نگارگری در شیشه، آشنا و از آن استفاده میکردند.
به دلیل این که آثار شیشه ای به دست آمده در ایران باستان کم و معدود است به درستی نمیتوان محل تولید آن را شناسایی کرد. اما قدیمی ترین شیشه هایی که با تعریف شیشه امروزی کشف شده متعلق به دوران عیلام میانی است و در چغازنبیل کشف شده است. پس از آن نمونه های دیگری در محوطه های باستانی ایران از جمله تپه گیان، حصار شوش، مارلیک و حسنلو نیز دیده شدهاند. قدیمیترین شیشه در ایران متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد است نمونه هایی از هزاره دوم تا مقارن میلاد مسیح (ع) شامل، عطردان، النگوها، تندیس ها، کاسه ها و تنگهای متعدد به دست آمده است.
قدمت آثار شیشه ای به دست آمده در ایران با توجه به حفاری هایی که در منطقه مارلیک (گیلان) شده است به هزاره چهارم قبل از میلاد باز میگردد تعداد قابل توجهی نمونه های ظروف موزاییک، شیشه، بدل چینی و لعاب بدل چینی آشکار شده است. مجموعه به دست آمده در حفاری مارلیک نسبتاً بزرگ و بسیار قابل توجه است.
همچنین مهره های شیشه ای در این مجموعه به دست آمده است که این مهره ها قدمتی بیش از سه هزار سال دارند (عمر آنها به ۲۴۰۰ سال قبل میرسد.) در حفاری مارلیک سه عدد جام موزاییک شیشه ای چهار ظرف بدل چینی و یک ظرف بدل چینی شیشه ای که قسمتی از آن کاملاً شیشه ای شده است و احتمالاً نمایش تولیدهای اولیه ظروف شیشه ای را می دهد آشکار شده است. در لایه های بعدی کاوش در مارلیک دو ظرف شیشه ای که این هم به روش موزاییک ساخته شده به دست آمده که قدمت آنها به حدود ۱۲۰۰ الی ۱۰۰۰ سال ق م میرسد.
با شیشه میتوان محصولات متنوعی با استفاده از نگارگری در شیشه را ساخت که، از ساخت انواع ظروف شیشه ای و جاعودی یا ساعت های شیشه ای ساخت باکس های شیشه در و پنجره شیشه ای ساخت چراغ ها و آیینه و لیوان و باطری و. . . می توان نام برد.
برای شیشه می توان از هنر طراحی نگارگری در شیشه استفاده کرد و با تکنیک ویترای هنرهای نگارگری را روی انواع ظروف و جاعودی و حتی آیینه اجرا بکنید . هنر دیگر نقاشی پشت شیشه نام دارد که میتوانید تابلوهای شیشه ای با انواع نقوش نگارگری گل مرغ و هندسه و تذهیب یا نقوش نگارگری میتوان اجرا کرد. همچنین می توان با نگارگری در شیشه، بر روی شیشه های پنجره یا آیینه کاری هایی که بر روی دیوار و آشپزخانه منازل کار میکنند نیز نقوش ایرانی اعم از گل مرغ و نگارگری را میتوانید با ویترای یا با نقاشی پشت شیشه نیز آنها را مزین به نقوش ایرانی بکنید. (کاربردهای نگارگری در شیشه)
هنر ویترای با هنر نقاشی پشت شیشه تفاوت هایی دارد ابزار ویترای که رنگ هایی هستن به اسم خود همین تکنیک که با قلموهای سرگرد و تینر برای رقیق کردن رنگ ها استفاده میشود .
در تکنیک ویترای ابتدا طرح مورد نظر را طراحی کرده و سپس پشت شیشه گذاشته به وسیله لاینر عموما با رنگ طلایی طرح را بر روی شیشه انتقال داده و سپس بعد از انتقال شروع به رنگ آمیزی با رنگ های ویترای میکنیم.
کاربرد نگارگری در سنگ
سَنگ یا صَخرِه به مواد جامدی از پوسته زمین گفته میشود که از یک یا چند کانی که با یکدیگر پیوند یافتهاند، تشکیل شده است.
امروزه انواع هنر با سنگ وجود دارد از جمله: هنر قلمزنی سنگ – نقاشی روی سنگ – مشبک کاری های سنگ – نقش برجسته های سنگی .
اگر شما یک هنرمند قلم زن سنگ هستید می توانی انواع نقوش نگارگری اعم از پرنده و گل مرغ و طبیعت برای نگارگری در سنگ می توانید اجرا کنید.
نگارگری در سنگ و انواع آن نیز یکی از زیبا ترین بهترین تکنیک هایی هست که میتوان اجرا کرد امروز با وجود بازار فروش انواع سنگ های زینتی همانند آمتیسیت – عقیق – سیترزین و. . . میتوانید هنر پرداز تان برروی سنگ به صورتی کاملا هنرمندانه نشان دهید و انواعی از نقوش سیمرغ و پرنده و گل مرغ را اجرا کنید.
نگارنده :سارا بهاری علمدار
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید