6 نکته در آموزش طراحی آناتومی بدن نشسته
برای شروع یادگیری طراحی آناتومی بدن نشسته نیاز است که ابتدا با اجزای تشکیل دهندهی بدن انسان (از جمله سر و گردن، دستها، پاها و …) با جزئیات مربوط به هر یک از آنها آشنا شده و همچنین تفاوت های آناتومی بدن مردان و آناتومی بدن زنان را بشناسید. در مرحلهی بعد واجب است که دامنه های حرکتی مختلف در هر بخش از بدن را مطالعه کرده و تمرین کنید. آموزش های کلی و مختصر از هر کدام از بخش های آناتومی انسان در مقالاتی جداگانه بررسی شده اند.
همچنین برای مطالعه و تمرینات مفصل تر در کلیات و جزئیات طراحی آناتومی می توانید در آموزش مجازی “اصول طراحی آناتومی” در آکادمی استاد رشیدی شرکت کرده و از فیلم های آموزشی مجازی و رفع اشکال بر روی تمرینات خود در طول دوره بهره مند شوید. لازم به ذکر است که این دورهی آموزشی سعی دارد در کنار بیان تمامی نکات ضروری، پیچیدگی های طراحی را برای شما آسان و قابل درک گرداند.
این مقالهی کوتاه قصد دارد نکاتی در جهت طراحی آناتومی بدن نشسته در اختیار شما خواننده عزیز قرار دهد. دقت داشته باشید که این بخش نیاز به تمرینات بسیاری دارد و شما باید طراحی حالت های مختلف بدن را به دقت بررسی کرده و تمرین کنید. برای این کار می توانید از عکس های موجود در مراجع مختلف و یا مدل های زنده کمک بگیرید.
علم پرسپکتیو در طراحی آناتومی بدن نشسته
برای طراحی ذهنی آناتومی بدن انسان، در حالت های مختلف و از نماهای متفاوت، یک مرحلهی بسیار مهم، یادگیری علم پرسپکتیو می باشد. در اینجا توضیح مختصری در خصوص این علم، بر اساس آموزش استاد رشیدی در دورهی مجازی “آناتومی بدن انسان” ارائه خواهد شد. پرسپکتیو در واقع علم ایجاد فضای سه بعدی در سطوح دو بعدی است. این علم از زمان رنسانس با وحدت فکری هنرمندان، وارد دنیای هنر شد و تا امروز یکی از ارکان مهم در آموزش طراحی است. علم پرسپکتیو در یک تقسیم بندی کلی، به دو نوع علمی و ترسیمی دسته بندی می شود.
اما در یک تقسیم بندی جزئیتر، پرسپکتیو ترسیمی از نقطه نظر زاویهی دید، به دید پرنده، دید ناظر و دید مورچه تقسیم بندی شده و از نظر نقاط گریز به پرسپکتیو صفر نقطه ای، یک نقطه ای، دو نقطه ای، سه نقطه ای و چند نقطه ای دسته بندی می شود. اما پرسپکتیو علمی تنها زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که طرحی برای ساخت ارائه می شود. بنابراین ما در طراحی از انواع پرسپکتیو ترسیمی استفاده خواهیم کرد. در تصویر 1 نمونه هایی از تمرینات دوره “آناتومی” استاد رشیدی در خصوص پرسپکتیو را مشاهده می کنید.
“10 اصل کلی برای طراحی آناتومی انسان” : در این مقاله بلند، توضیحات و آموزش هایی راجب به طراحی آناتومی اعضای مختلف بدن انسان برای شما هنردوستان آوردهایم. جهت مطالعه مقاله کلیک کنید!!!
ساده سازی احجام تشکیل دهنده بدن انسان
شروع طراحی آناتومی بدن نشسته همیشه با ترسیم احجام ساده شده، همراه است. برای این مرحله نیاز است تناسبات بدن را دانسته و مدنظر قرار دهیم. در تصویر 2 می بینیم که قد کلی انسان (هم مردان و هم زنان) در حالت ایستاده هشت سر در نظر گرفته می شود. خط میانی این تقسیم بندی در بخش فاق قرار می گیرد. به همین ترتیب، تمام فضاهای میانی بین خطوط، به اندازه یک سر می باشند.
بنابراین از چانه تا سینه یک سر، سینه تا ناف یک سر و به همین شکل، ابعاد ناف تا فاق، فاق تا وسط ران، وسط ران تا زانو، زانو تا وسط ساق پا و وسط ساق تا مچ پا و در برخی موارد تا پاشنهی پا، هر کدام ابعاد برابر و به اندازهی یک سر دارند. توجه داشته باشید که این تناسبات متغیر هستند چرا که تناسبات بدن افراد با هم متفاوت است. به عبارتی این تناسبات به عنوان استاندارد در نظر گرفته شده اند. هنرجویان عزیز پس از یادگیری کامل این تناسبات می توانند آنها را به دلخواه خود و متناسب با طرح خود تغییر دهند.
همه میدانیم که بدن انسان قابلیت انعطاف بسیاری دارد. ستون فقرات که از جمجمه تا میان تنه کشیده شده است، به دلیل تشکیل شدن از مهره های ریزی که در بین آنها مفاصل قرار گرفته اند، موجبات چرخش گردن و همچنین کمر را در جهات مختلف فراهم می کند. (تصویر 3) از طرفی دست ها و پاها هرکدام در سه بخش دارای مفصل می باشند.
در دست ها مفاصل شامل شانه، آرنج و مچ دست، و در پاها شامل مفاصل ران، زانو و مچ پا هستند. این مفاصل نیز هر کدام موجب گستردگی بسیار زیاد دامنهی حرکتی دست ها و پاها می شوند. بنابراین بدن انسان چه در حالت ایستاده و چه در حالت نشسته شکل های متنوعی را می تواند به خود بگیرد.
در تصویر 4 و 5 نمونه هایی از تمرینات دورهی مجازی “اصول طراحی آناتومی” آکادمی استاد رشیدی، مربوط به حالت های نشستن و چگونگی طراحی احجام ساده برای بخش های مختلف بدن برای شما به تصویر درآمده است. در تصویر 4 سه کاراکتر در حالت نشسته بر روی زمین نمایش داده شده است. به تنوع حالت قرارگیری دست ها و پاها دقت کنید. احجام ساده به شکل مکعب و استوانه ترسیم شده اند و در محل مفصل ها با یک کره از هم جدا شده اند.
همچنین به خمیدگی مکعب های ترسیم شده در محل بالا تنهی مدل ها، متناسب با خمیدگی کمر آنها توجه کنید. در تصویر میانی، مدل کاملاً به صورت تمام رخ به سمت دوربین نشسته است در حالیکه در دو تصویر کناری، مدل ها کمی مایل هستند. این مایل بودن موجب می شود که احجام (هم مکعب های بالا تنه و میان تنه، و هم استوانه های دست ها و پاها) بر اساس پرسپکتیو کمی با حالت تمام رخ متفاوت باشند.
به طور مثال ابعاد بازویی که به دوربین نزدیک تر است کمی بزرگتر از بازوی عقب تر دیده خواهد شد. به همین ترتیب در تصویر 5 نیز، سه مدل در حالت آناتومی بدن نشسته بر روی سطحی بالاتر از زمین به نمایش گذاشته شده است. حالت هر سه مدل نیم رخ بوده اما در مدل دوم و سوم شاهد چرخش کمر به سمت دوربین و پشت به آن هستیم.
نتیجه گیری
در نهایت لازم به ذکر است که اگر طراحی آناتومی بدن نشسته در نظر شما پیچیده به نظر می رسد، شما تنها نیستید و باید بدانید که حتی برای افراد حرفه ای نیز به همین شکل بوده و می باشد. یادگیری اصولی و تمرین بسیار، دو رکن مهم در ایجاد مهارت در طراحی آناتومی بدن انسان هستند. در این میان اهمیت ساده سازی احجام را فراموش نکنید. به علاوه توجه داشته باشید که در کنار مهارت شما در کشیدن خطوط درست و زیبا، رعایت تناسبات و توجه به پرسپکتیو (در طراحی احجام ساده و در نهایت طراحی جزئیات)، دو اصل بسیار مهم می باشند.
بنابراین این مقاله تنها در جهت آشنایی شما با طراحی آناتومی بدن نشسته بوده و اگر تمایل دارید که بحث آناتومی را به شکلی اصولی و قابل درک یاد بگیرید می توانید در دورهی مجازی “طراحی اصولی آناتومی بدن انسان” شرکت کرده و با رفع اشکال استاد رشیدی بر روی تمرینات خودتان به مهارت برسید و بتوانید طراحی آناتومی بدن نشسته را به نحو احسن انجام دهید.
نگارنده: آتوسا شعبانی
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید