4 آموزش طراحی آناتومی دست انسان
مقدمه
طبیعی است که شکل کلی طراحی آناتومی دست انسان در طول عمر او دچار دگرگونی های فراوان می شود. در بدو تولد چروکیده بوده و بعدها شادابی خود را به دست می آورد. مچ دست نوزادان چاق تر و بند انگشتان آنها فرورفته است. کودکان انگشتان حجیم تری نسبت به بزرگسالان دارند. در جوانی دستان چربی کمتری داشته و در سنین سالمندی چربی دستان به کلی از بین میروند.
طراحی آناتومی دست انسان پیچیدگی هایی دارد و همواره میتواند یکی از چالشهای طراحی حتی برای افراد حرفهای باشد. بنابراین به بررسی و تمرین بسیاری نیاز دارد. در این مقاله آناتومی یک حالت از دست را با هم قدم به قدم طراحی خواهیم کرد و در صورت تمایل به فرا گرفتن مهارت لازم برای طراحی حالات مختلف دست میتوانید در ترم “طراحی آناتومی انسان” به تمرینات خود ادامه دهید.
دقت داشته باشید که شناخت استخوانبندی، ماهیچهها، رگها و به طور کلی اجزای دست، به ما در ایجاد مهارت بیشتر در طراحی ذهنی کمک خواهد کرد. در عکس زیر این اجزا در حالت صاف دست نمایش داده شده است.
“دوره آموزش نگارگری طراحی آناتومی بدن در نگارگری” : در این دورهی حرفه ای، توضیحات و آموزش هایی به صورت تصویر و ویدیوهای کوتاه راه تهیه کردهایم که بتوانید قدم به قدم و اصولی طراحی آناتومی بدن را فرا بگیرید. برای دیدن دوره و ثبت نام کلیک کنید!!
نسبتهای طراحی آناتومی دست انسان
بررسی نسبت ها در طراحی آناتومی دست یکی از مهم ترین مراحل است. در تصویر 2 می بینیم که اگر دست انسان را درون یک مستطیل قرار دهیم، همواره اندازه نوک بلندترین انگشت تا بخش پایین انگشتان برابر با کف دست می باشد. اما در تصویر 3 ابعاد دست انسان در سنین مختلف در مقایسه با صورت نمایش داده شده است.
می بینیم که اگر مچ دست را در امتداد پایین ترین نقطه چانه قرار دهیم، در کودکی بلندترین انگشت دست به ابرو می رسد اما به مرور با رشد انسان، ابعاد بلندترین انگشت به محل رویش مو می رسد. همچنین در تصویر 4، نحوه اتصال انگشتان و تناسبات آنها نسبت به یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین تناسبات دقیق انگشتان در آناتومی دست انسان را می توانید در تصویر 5 مشاهده کنید. میبینیم که اگر هر بند انگشت را به مربع های مساوی تقسیم کنیم، بند پایینی از 4 مربع، بند میانی از 3 مربع و بند بالایی از 2 و همچنین 4/1 مربع تشکیل می شود. همچنین در بررسی دقیق تر در تصویر 6 متوجه می شویم که نسبت ناخن ها به بند بالایی انگشتان 2/1 است.
شناخت ساختار انگشتان
چهار انگشت دست دارای سه استخوان مجزا هستند که بین آنها مفصل وجود دارد که باعث میشود تا به راحتی انگشتان خود را خم کنیم. و انگشت شست با دو استخوان مجزا دارای همین مکانیزم است. در نهایت در انتهای استخوانها ناخنها قرار گرفتهاند.
اما توجه داشته باشید که حالت طبیعی انگشتان در آناتومی دست انسان، در مقاطع (برش های) مختلف شکل خاص خود را دارد (تصویر 10) که در مرحله نهایی طراحی (مرحلهی بعد از ساده سازی احجام) باید به آن توجه نمود. همچنین لطفاً به زاویه خطوط بند انگشتان در تصویر 11 دقت کنید. زاویه ترسیم شده در تصویر نشان می دهد که ارتفاع انگشتان در کف دست کمتر از پشت دست دیده می شود.
“16 آموزش برای طراحی آناتومی به صورت تخصصی” : در این مقاله بلند، توضیحات و آموزش هایی راجب به آموزش طراحی آناتومی انسان و پرندگان را برای شما هنردوستان شرح دادهایم. جهت مطالعه مقاله کلیک کنید!!!
دامنهی حرکتی مفاصل آناتومی دست انسان
تنها همین بخش کوچک از کل آناتومی دست انسان که در این مقاله بررسی شد، دارای مفاصل زیادی است و همین امر موجب دامنهی حرکتی بسیار متنوع آن می باشد. در تصویر 12 اسکلت و همچنین دامنهی حرکتی مفصل مچ را می بینیم. شکل خاص اسکلت مچ دست که از 8 استخوان مجزا تشکیل می شود، امکان این دامنهی حرکتی را فراهم می کند.
این حرکات شامل حرکت به سمت بالا و پایین و همچنین به سمت طرفین بوده و یک چرخش 180 درجه ای را شامل می شود. البته این حرکت چرخشی به کمک دو استخوان اولنا و رادیوس در ساق دست انجام می گیرد، که اطلاعات بیشتری را می توانید در مقالهی دیگری با عنوان “آموزش طراحی ساعد تا مچ دست” به دست آورید. شناخت دقیق مفاصل و دامنهی حرکتی، به ما در طراحی آناتومی دست به صورت ذهنی کمک خواهد کرد. در ادامه با دامنهی حرکتی مفاصل موجود در انگشنتان نیز آشنا خواهیم شد.
ابتدا به بررسی چهار انگشت آناتومی دست انسان (به جز شست) می پردازیم. در شکل سمت چپ تصویر 13، دامنهی حرکتی انگشتان از طریق ردیف مفاصلی که انگشتان را از کف دست جدا می کند، میبینیم. این مفاصل به ما امکان می دهد که انگشتان نسبت به هم باز و همچنین به همدیگر بچسبانیم. در کنار این قابلیت، این مفاصل موجب خم کردن انگشتان به سمت پایین و بالا می شوند. در بخش چپ تصویر میبینیم که این ردیف از مفاصل، انگشتان را قادر می سازد تا با زاویهی بیشتری به سمت پایین (نسبت به حرکت آنها به سمت بالا) حرکت کنند.
اما به غیر از انگشت شست که دو مفصل دارد، چهار انگشت دیگر دست، دارای سه مفصل هستند. در سمت راست تصویر 13 دامنهی حرکتی ردیف مفاصل میانی و بالایی این چهار انگشت مشخص شده است. همانطور که مشاهده می کنید، دو استخوان کوچک هر کدام از این انگشتان به وسیلهی این مفاصل تنها می توانند به سمت پایین حرکت کنند و این حرکت تقریبا زاویه ای برابر 90 درجه می باشد.
در نهایت بدیهی است که آناتومی دست انسان در حالت مشت کرده تمام سه ردیف از مفاصل چهار انگشت دست را در حداکثر دامنهی مجاز خود، خم میکند. در تصویر 14 نیز دامنهی حرکتی مجاز انگشت شست را که از دو مفصل تشکیل می شود، مشخص شده است. و در تصاویر بعدی از این بخش، تعدادی از دامنه های حرکتی پیچیده تر از آناتومی دست انسان را می بینیم که نیاز است تمامی آنها را با دقت بررسی کنید.
طراحی مرحله به مرحله از آناتومی دست انسان در حالت صاف
پس از بررسی تناسبات در حالت دو بعدی، برای شروع طراحی سه بعدی از دست نیاز است که با احجام ساده شروع کنیم. برای کشیدن احجام سه بعدی نیاز به فراگیری علم پرسپکتیو و تقویت تصور ذهنی احجام داریم که نیاز به تمرین دارد. بحث از پرسپکتیو نیاز به توضیحات مفصلی دارد که برای اطلاعات بیشتر میتوانید به آموزشهایی که در ترم “طراحی آناتومی” برای شما آماده شده است مراجعه کنید و با تمرین به مهارت لازم دست یابید.
اما برای شروع کار در تصویر 18 ساختار سه بعدی دست در حالت صاف با احجام ساده نمایش داده شده است و شما می توانید قدم به قدم طراحی این حالت از آناتومی دست انسان را از دو نمای جلو و پشت، همراه با تصاویر زیر تمرین کنید.
در مرحلهی بعد در تصویر 19 شکل طبیعی طراحی آناتومی دست را با جزئیات بیشتری بررسی می کنیم. در این تصویر می بینیم که کف دست انسان را می توانیم به سه بخش که در تصویر با رنگ از هم متمایز شده اند، تقسیم کرد. همچنین دقت کنید که خطوط محیط کف دست در زیر انگشت شست یک خط صاف و در زیر انگشت کوچک یک خط منحنی است.
فراموش نکنید که برای رسیدن به مهارت طراحی باید به جزئیات آناتومی دست در حالت های مختلف توجه کنید تا اینجا میبینید که تنها یک حالت از دست جزئیات بسیاری را دربر می گیرد.
سخن پایانی
در نهایت با توضیحاتی که ارائه شد، انتظار می رود که شما هنرجوی عزیز بتوانید حالت باز و صاف دست را (از دو نمای پشت و کف دست) طراحی کنید و در صورت علاقه به یادگیری حالات بیشتر و پیچیده تر می توانید از آموزش “طراحی آناتومی بدن انسان” که در آکادمی استاد رشیدی برای شما آماده شده است بهره بگیرید.
سئو شده توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ فیبی لند
دیدگاهتان را بنویسید